”Pian kaikki karkaavat Krasnodariin…”Selviääkö Rostovin liiketoiminta lukituksesta-Haastattelu Karina Shatvoryan

”Ajattelemattomuus, lyhytnäköisyys, logiikan puute, pelko pelkästään heidän [Rospotrebnadzor] olkahihnoista ja tuolista johti päätösten kaaokseen, tapausten määrän kasvuun ja hirvittäviin liiketoimintaolosuhteisiin”, Karina Shatvoryan, ravintoloitsijoiden ja hotellien liiton alueellisen edustuston johtaja, kirjoitti sen jälkeen, kun he päättivät sulkea kahvilat, ravintolat, baarit ja hotellitoiminnan Rostovin alueella eräänä päivänä. Vastaukseksi yrittäjä sai syytöksiä vastustuksesta ja halusta ” keikuttaa venettä.” Mitä hän todella halusi sanoa, Shatvoryan vastasi toimittajan haastattelussa 161.RU Sabine Cooper.

”Elinkeinoelämä pyytää vuoropuhelua viranomaisten kanssa—
– Kun ensimmäiset rajoitukset otettiin käyttöön ja asetus julkaistiin [27.lokakuuta], en edes uskonut, ettemmekö olisi täysin kiinni ja jättäneet meidät töihin kello 06.00-21.00. Tosin kuluttaja ei tietenkään tule kuudelta aamulla palvelua hakemaan, mutta olkoon niin. Ymmärsimme, että työskentelemme kello 08:00 alkaen, ja sovimme. Nämä olivat ymmärrettäviä ehtoja-meille kerrottiin siitä.

On alueita, jotka pelottivat ja kauhistuttivat minua. Rajoitukset otettiin siellä käyttöön viikkoa ennen [Rostovin alue] – täysin suljetut yritykset pysyivät. Nämä ovat kovia toimenpiteitä,mutta ne otettiin siellä tietysti etukäteen käyttöön ja sanottiin: ”kaverit, Olen pahoillani, pyydän. Varoitamme sinua, mutta näin …”Joillakin alueilla viranomaiset ovat yhteydessä elinkeinoelämään. Rostov business pyytää myös vuoropuhelua authorities.In toisilla alueilla yrittäjät nostavat esiin joitakin asioita, heidän kanssaan keskustellaan nyansseista ja tehdään muita toimenpiteitä. Naapureillamme on tarina. Täällä eteläisessä federaatiopiirissä on Krasnodarin alue ja Krim, jälleen, jossa, no, sanotaan, joistakin taloudellisista ja poliittisista syistä, rajoituksia ei sovelleta. On joitakin yhteisiä asioita, mutta ei ole sellaisia sulkemisia kuin meillä. Vain Rostovin alue ja Sevastopol ajettiin mustaan kuoppaan. Miten viranomaiset suhtautuivat postiin kriittisesti?

— Olen toistuvasti kuullut valtiorakenteiden edustajilta, että olen oppositionisti, väitetysti olen viranomaisia vastaan ja ”nostan kansaa”. Ja pyyntöni on vain ,että [viranomaiset] ilmoittavat säännöt etukäteen. Haluan, että ne ovat selkeitä meille, meidän alueellamme, kuten muillakin. Kerro etukäteen, mitä voit antaa vastineeksi.

Ystäväni sanoivat minulle: ”sinusta tulee persona non grata vallan käytävillä. Miksi kirjoitit tuon?”

”Olen vastuussa niistä ihmisistä, jotka seisovat takanani, kaikista, joille lupasin, että olemme terveen kansakunnan puolesta ja että meidät pitäisi rokottaa”

Karina Shatvoryan

Olen pahoillani, että Posti aiheutti tällaisen reaktion. Olen saanut paljon puheluita … olen saanut paljon negatiivisuutta ja ymmärrän, että kyllä, luultavasti, sanani eivät olleet emotionaalisesti ihan oikein värittyneet. Vaikka uskonkin, että juuri kaupungin epidemiologisen tilanteen väärä hallinta aiheutti tämän kaoottisen päätöksenteon-oikein, väärin. Me suljemme kampaamot: hiustenleikkuu on sallittua,mutta värjääminen ei. Se ei ole ollenkaan selvää. Jos on lukitus, sitten sulkea meidät kaikki sitten-istutaan ulkona viikko tai kaksi. Suljemme, täytämme kaikki ehdot, mutta kerro meille siitä etukäteen. Ei meitä haittaa. Tuemme sinua, emme halua sairastua tai kuolla.

Keskustelivatko viranomaiset kanssasi covid-rajoitusten toimenpiteistä ja keinoista keväällä 2020 ankarien rajoitusten ehdoilla?

– Olimme pisimpään kiinni pandemian ensimmäisessä [aallossa]. Emme pitkään aikaan poistaneet rajoittavaa toimintatapaa muihin alueisiin verrattuna, ja samalla otettiin käyttöön yhä enemmän uusia kieltoja. Se oli meille hyvin vaikeaa.

”He sanoivat minulle [sitten]: ”jos onnistut rokottamaan koko catering covid, niin me jotenkin katsoa suuntaan””

Karina Shatvoryan

Luonnollisesti tein parhaani tämän eteen. Meillä oli ainoa alue, joka mainittiin eräässä Moskovan äskettäisessä tapahtumassa esimerkkinä [palveluiden] rokotustasosta. Saimme kiitokset vuoropuhelusta ja vuorovaikutuksesta viranomaisten kanssa, siitä, että liiketoimintamme vastasi viranomaisten vaatimuksiin — kaikki ateriapalvelut ja hotellit rokotettiin täysin.— On jo mahdollista ymmärtää, millaisia tappioita yritys kärsii ravintola-alan äkillisestä sulkemisesta ja hotellitoiminnan rajoittamisesta?

– Olen yhteydessä omistajiin ja johtajiin ympäri eteläistä Federaatiopiiriä. Monilla oli suunnitteilla pienimuotoisia tapahtumia-sallitulla määrällä ihmisiä, PCR-koodeilla, QR-koodeilla. Häitä, synttäreitä, muuta emme tarvinneet.

Ostimme tuotteita, teimme valtavia valmisteluja,ja se katoaa. Kaikki ravintolat eivät pysty tekemään töitä toimituksen eteen. Pienillä kahviloilla, perheellisillä, ei ole varaa sellaisiin tavarasaldoihin, jotka kattaisivat kuluttajan pyynnön. Pahinta on, että kaikki 30 prosentin korolla työskentelevät vastapuolet ovat lähtökohtaisesti sitä, mitä me ansaitsemme. Kun viranomaiset muokkasivat covid-rajoituksista annettua asetusta ja tekivät siihen muutoksia perjantai-iltana, hämmästyin. Millaista se on?

– Pienille ja keskisuurille yrityksille on luvattu avustuksia, joiden avulla ne selviävät koronaviruksen aiheuttamista rajoituksista. Mitä tällainen tuki merkitsee sinulle?- Se, mitä elinkeinoelämä on kohdannut alueellamme, on niin paradoksaalista, että sitä on jopa vaikea järkeillä. Osa lakiasäätävän kokouksen väitetyistä toimenpiteistä ei joko tavoittanut verotarkastuslaitosta tai jotain muuta. He näyttävät lupaavan apua, mutta sitä ei voi käyttää, koska tämä apu on vain niille järjestöille jotka perustettiin vuonna 2020-pandemian alussa. Nämä ovat pieniä yrityksiä, jotka ovat näkymättömiä suuren hotelli-ja ravintolabisneksen taustalla.

On selvää, että nämä kaikki ovat käteviä välineitä hallita ja olla antamatta jotain, mutta pandemia on jatkunut jo vuosia. Ja se voi kestää kauemmin. Meidän on sopeuduttava uusiin työoloihin-ei vain tarjoilujen osalta, vaan myös muilla aloilla.

”On hyvä olla yritys Kubanissa ja samassa Moskovassa”
– Ovatko liikemiehet onnellisia pääkaupungissa?

– Muistakaa, että kesällä oli ajanjakso, jolloin koko pitopalvelu suljettiin Moskovassa, ja sitten otettiin käyttöön QR-koodit. Harvat tietävät, mutta kaikki yritykset, jotka suljettiin tällä tavalla, saivat korvausta Moskovan hallitukselta — miljoona ruplaa. Sillä rahalla katettiin sekä apuohjelmia että vuokranmaksuja ja joitakin palkkakuluja siellä. Siinä oli selkeästi määritelty, mihin korvaukset voidaan käyttää. Tätä ei kuitenkaan erityisesti mainostettu.

”Nyt kaikki [Rostovin yrittäjät] ymmärtävät, että on hyvä olla yritys Kubanissa tai samassa Moskovassa, jossa on erittäin kätevä mikroilmasto työstä”

Karina Shatvoryan

Rostovin alue on yksi kalleimmista liiketoimintaa varten: kallis yhteinen asunto, vaikka lähellä ydinvoimala, Kallein vesi, vaikka sen [alhainen] laatu. Meidän veroprosenttimme on paljon kalliimpi, vuokrakin. Ja se, että kunta on nyt vapauttanut jälkimmäisen takautuvasti, me kaikki kuulimme, että meille tarjottiin, jos kunnalla on laitos vuokralla, niin oli mahdollista tietyin ehdoin tai olla maksamatta. Mutta… mitä he sitten tekivät: elokuussa he lähettivät toukokuun asetuksen, ja ”letnikin” vuokra kaksinkertaistui.Missä apu on? Miksi on niin myöhä? Mikset ajatellut aiemmin? Etkö tiennyt ja hyväksynyt sitä?.. Siksi haluan hallituksemme tietävän, ettemme ole oppositio. Olemme kansakunnan terveyden puolesta. Olimme ensimmäisiä, jotka tukivat rokotuskampanjaa.

Mutta emme ymmärrä rokotusinstituutiota-ilman rokotusta voi mennä busseihin ja ”magneetteihin”, mutta rokotuksen kanssa ei voi mennä rokotetun [henkilökunnan] luo ravintolaan. Emme ymmärrä säännöksiä, jotka ovat ristiriidassa keskenään.

”Alallamme on yli 70 000 työntekijää, joille ravintola-alalla työskentely on ainoa tulonlähde”

Karina Shatvoryan

Ymmärrän, että meillä ei viljellä vehnää, mutta tämä on osa niitä ihmisiä, joilla on oikeus elää normaalisti. Se on nimittäin normaalia, eikä velkakuopassa, johon ripotellaan tuhkaa ylhäältä.

Millaista tukea yritys nyt haluaa? Pysyäkseen alueella.

— Haluaisimme todella, että ehdotus yritysten veroasteen alentamisesta aukiolosta riippumatta toimisi. Veroprosentin alentamista joudutaan miettimään koko tämän vuoden ajan. Haluamme ehdottaa, että vakuutusmaksujen maksaminen peruutetaan nimenomaan seisokilta tai ”pehmeiltä mutta kovilta” lukkoilta eli ei – työpäiviltä. Mitä hyötyä vakuutusmaksuista on, Jos emme tee töitä? Toivoisin edelleen, että maakuntahallinto osoittaisi varoja asianomaisille toimialoille. On tarpeen osoittaa varoja, koska [rahaa tarvitaan] jatkuvasti henkilönsuojainten hankintaan. Pienet kahvilat käyttävät 10-12 tuhatta kuukaudessa ostaakseen vain desinfiointiaineita, hoitotuotteita, huoneen sterilointilamppujen korvaamista, käsineitä, naamioita ja niin edelleen.

Haluamme todella kiinnittää huomiota siihen, että 80 prosenttia yrityksistämme sijaitsee vuokratiloissa, jotka ovat yksityishenkilöiden käsissä.Siellä tulee voimaan täysin erilaisia lakeja. He eivät todellakaan välitä siitä, ettemme tee töitä – he vaativat vuokransa. Joku on oikeassa ja sanoo, että jos et vedä, siirry pois, mutta vedimme aiemmin ja kaikki oli hyvin. Muilla alueilla oli käytäntö-he tinkivät: veroa ei makseta maasta, vaan rakennuksesta. Tämä on alueellinen toimenpide omistajille. Mitä he tekivät meille Viimeksi? Olemme alentaneet maaveroprosenttia, ja se oli jo minimaalinen. Emme työskentele maassa, vaan joissakin seinissä. Jos tätä asiaa olisi pohdittu, niin ehkä meidät olisi huomattu.

Ymmärrän kyllä, että talousarvio on epäonnistunut,mutta me kaikki epäonnistumme. Eletään samoissa olosuhteissa ja annetaan toinen toisillemme auttava käsi.

Mihin sulkemisen jatkaminen määräämättömäksi ajaksi voi johtaa?

Esimerkiksi hotelleissa peruutuksista on nyt 80 prosenttia. Joudumme jo maksamaan sakkoja yrityksille, kuten Booking.com ja muut urakoitsijat, jotka mainostavat meitä maanlaajuisessa verkossa. <…> Prosentit eivät ole pieniä — jopa 20-30% siitä, että asetamme mainoksemme heidän sivustoilleen. Emme ehkä käytä tätä [työkalua], mutta silloin alueemme ei ole kiinnostava. Se on kaksiteräinen miekka. Kaikki, mitä olemme tehneet vuosia matkailun kehittämiseksi ja matkailun tai paikallisen elinkeinoelämän piristämiseksi, menee kuiluun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *