Lihan ja maidon hinta on noussut Rostovissa. Ekonomisti selvitti, mitä hinnoille tapahtuu

Rostovstatin mukaan välttämättömien tavaroiden hinnat ovat jälleen nousseet Rostov-on-Donissa. Erityisesti lihan ja maitotuotteiden hinnat ovat nousseet. SFU: n professori, ekonomisti Oleg Sviridov arvosti kommenteissa 161.RU, mikä on syy hintahyppyyn.

Rosstatin mukaan lihan keskihinta nousi heinäkuussa keskimäärin useita ruplia. Kilogramma lampaanlihaa on noussut eniten – 382: sta 435 ruplaan. Lihan ohella makkaratuotteet ovat kallistuneet huomattavasti. Voin ja smetanan hinta on noussut yli 10 ruplaa vain kuukaudessa.

Non food-tuotteet kallistuivat 0,6 prosenttia ja palvelut 1,5 prosenttia, tupakkatuotteet kallistuivat 3,4 prosenttia heinäkuussa. Samaan aikaan perunat, porkkanat, omenat, tee ja kahvi ovat hieman menettäneet hintaansa, Rostovstat huomauttaa.Virasto totesi, että suunniteltu asumis-ja kunnallispalvelujen tariffien korottaminen samalla, kun vihannesten ja hedelmien kustannukset pienenivät, ”edesauttoi suhteellisen rauhallisen hintatilanteen säilyttämistä alueellisilla kuluttajamarkkinoilla.”Taloustieteen tohtori Sviridovin mukaan todellinen inflaatio on kuitenkin paljon suurempi kuin 4-5 prosenttia.

Meillä inflaatiota pidetään nimenomaan väärin, professori uskoo. — Sitä pidetään tietyn tuotesarjan mukaan, joka sisältää sekä perustarpeita että kalliita tavaroita, joita useimmat ihmiset eivät yleensä osta. Siksi inflaatio venyy. <…> On oikein tarkastella inflaatiota väestön enemmistön käytössä olevan kulutuskorin mukaan. Maakunnan keskitulot ovat 20-30 tuhatta. Silloin on tietenkin selvää, että inflaatio on paljon korkeampi – noin 15 prosenttia.

Toinen tekijä, jonka The economist toteaa, on kausiluonteisuus. Eli kesällä, kun ihmiset eivät leikkaa lihaa, vaan jättävät sen syksyksi, hintalappu lihatuotteille varmasti kasvaa. Samaan aikaan turkikset ja turkistuotteet laskivat 0,1 prosenttia. Tämä kertoo The Economistin mukaan myös siitä, että turkiksia ei osteta joka päivä etelässämme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *