Kiina on kehittänyt ekomuovia lohen spermasta

Kiinalaiset tutkijat ovat kehittäneet ympäristöystävällisen analogin muoviin lohen spermasta. Tianjinin yliopiston tutkijat ottivat lohen spermasta kaksi lyhyttä DNA – juostetta, yhdistivät ne kasviöljystä saatuun kemikaaliin, joka toimii liimana, ja saivat pehmeän materiaalin-hydrogeelin. Tästä hydrogeelistä tutkijat loivat kupin ja palapelin palasia sen jälkeen, kun se oli kylmäkuivattu sen kovettumisen aiheuttavan kosteuden poistamiseksi.

Tällaisen muovin valmistukseen ei ole tarpeen käyttää lohen siittiöitä. Jokaisella maapallon elävällä organismilla on DNA, joten teknisesti myös monet muut kestävät lähteet, kuten viljelykasvien jätteet, levät tai bakteerit, soveltuvat lähdeaineeksi.

Biohajoavia muoveja on luotu ennen esimerkiksi maissitärkkelyksen ja levien käyttöä, mutta niiden valmistamiseen tarvitaan paljon energiaa, ja niitä on vaikea kierrättää.

Kun tästä materiaalista valmistetut esineet upotetaan veteen, saadaan taas geeli, joka on helppo kierrättää. Ja jos muovia ei enää tarvita, se voidaan hajottaa DNA: ta pilkkovien entsyymien avulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *